———

Dette er TCMA


 

TCMA står for Thy Centre for Musical Arts med basis i den historiske landsby Vestervig i Thy i det nordvestlige Danmark.

Ambition

Thy Centre for Musical arts et internationalt forskningscenter for musikalsk scenekunst (musik, dans/ballet og opera/operette/musical etc.) historisk, aktuelt og fremtidsrettet.

Vi vil være en international scene for musikalsk scenekunst.

Og vores ambition er også at være et “Carnegie Hall” i værkstedsformat omgivet af smuk natur i Thy.

Inspiration

TCMA er særligt inspireret af tre særlige miljøer og initiativer:

Camerata Florentine, som var en gruppe af humanister, musikere og forfattere, som mødtes i 1570erne i Firenze og diskuterede hvorledes man kunne udvikle fremtidens musikalske scenekunst, både instrumentelt, vokalt og som opera, ikke mindst ved at se på hvordan det havde udviklet sig historisk.

Banff Centre i Banff i Alberta i Canada, https://www.banffcentre.ca , som siden 1933 har været et internationalt center for både musik, drama, dans og visuel kunst og litteratur, omfattende både uddannelse, forskning og forestillinger for publikum.

The World Opera project, https://vimeo.com/64383924 som startede i Berkeley i 2006 med opførelse af ny opera af Niels W. Lund og Bernt Simen Lund, med efterfølgende udforskning af muligheder for såkaldt distribueret opera og performance generelt via internet, således at sangere og musikere placeret forskellige steder i verden kan optræde sammen og sammen skabe en forestilling.

Hvorfor i Thy?

Ligesom Banff Centre i Canada har sin Grand Canyon, så har Thy sin nationalpark og sit Vesterhav, en storslået og kraftfuld natur.

Thy har altid haft en international orientering og i århundreder været i kontakt med verden gennem handel, søfart og fiskeri.

I 1970erne var Thy kendt for Verdensuniversitetet med besøg af internationale kunstnere som John Lennon og Yoko Ono med et undersøgende og nysgerrig blik på samfund og kultur.

I dag er Thy kendt, ikke bare for sin sin storslåede natur med nationalpark, men også for sin madkultur, og ikke mindst for sit musikliv, som er internationalt orienteret med bl.a. Thy Masterclass / Thy Chamber Music Festival og Thy Music Collective med undersøgende og afprøvende musikkultur, som danner en perfekt ramme for Thy Centre for Musical Arts.

Hvorfor i Vestervig?

Vestervig er en dynamisk velfungerende landsby, udnævnt til Årets kulturlandsby i 2013, med en lang historie med handel, domstol og ikke mindst kloster med Nordens største landsbykirke, Vestervig kirke med plads til 600 mennesker, som ofte danner ramme om klasssiske koncerter.

Byen huser også Vestervig kirkemusikskole med mange faciliteter, og har sit eget kammerkor. Endvidere er der en cirkulær udendørs scene ved siden af kirken og en større udendørs scene er på vej i Klosterparken.

Alt i alt kan man snakke om en slags musikalsk campus i Vestervig, som TCMA vil kunne trække på og kan bidrage til.


Organisationen


Ansvarlig for hele projektet er foreningen Thy Selskab for musikalsk scenekunst med hjemsted i Vestervig og med Niels Windfeld Lund som formand og daglig leder.

Formand: Tine Fenger Thomsen

Næstformand: Otto Lægaard

Kasserer: Hans Henrik Larsen, organist

Menigt medlem: Palle Kjeldgaard og Michael Ruby

Der er nedsat et kunstnerisk rådgivende udvalg:

Professor Helen Greenwald, New England Conservatory of Music, Boston, MA, U.S.A. (redaktør af Oxford Handbook of Opera)

komponist Niels Marthinsen, København, Danmark

Karen McLaughlin, producer, New York , U.S.A.

Kjell Magne Mælen, dekan, Det kunstfaglige fakultet, Universitetet i Tromsø, Norge